Verdragent

Maar soms verhindert de secundaire problematiek om te werken aan de primaire problematiek. Zo ook bij Ina. De woede en teleurstelling over het feit dat ze met een beroerde stemming was opgestaan, haar botsing met Dirk, het was absoluut onverdraaglijk voor haar. Dat was zo sterk, dat ze niet in staat was om met mij naar haar eigen gevoelens te kijken of om deze te benoemen. Ook dat was onverdraaglijk.

Een belangrijk aspect voor de therapeut is het bevatten en verdragen van de emotie van de ander, er betekenis aan geven en er gedachten over ontwikkelen. Wilfred Bion gebruikte hier het beeld van een container voor. Dat verdragen is een belangrijke vaardigheid voor therapeuten, overigens ook voor ouders. Met als uiteindelijke doel dat een patiënt zelf zijn gevoelens leert verdragen, en ermee om leert gaan.

Een container kan veel bevatten, en een container heeft geen oordeel over wat er in zit. Er kan van alles in, en wat er eenmaal in zit, raakt niet zomaar kwijt. Soms verteert het vanzelf, soms moet een container geleegd, en soms dient een container om spullen op te slaan. Maar hoe dan ook, een container is verdraagzaam, accepteert en bewaart alles wat er in zit of wat er bij komt. En daarmee geeft een container structuur en rust.

In het gesprek met Ina verdroeg ik haar emotionele uitbarsting bij mij. Aanvullend vertelde ik haar wat over de verdraagzaamheid van een container. Iets van het vermogen tot verdragen had Ina al laten zien, zo ontdekten we samen. Want na haar beroerde ochtend was ze wel naar haar werk gegaan bij de bakkerij, en had de klanten geholpen. Ze had daarmee haar emoties verdragen en haar dagstructuur vast gehouden. Ze had niet impulsief alles gestopt, zoals ze eerder in haar leven wel had gedaan, maar had nu verdragen dat het even niet anders was. De verdraagzaamheid van een container