Veerkracht

Wonden helen en vaak leiden nare jeugdervaringen niet tot blijvende schade op volwassen leeftijd. Dit standpunt wordt verwoord in het februarinummer van het tijdschrift Psychologie en ondersteund met onderzoeksgegevens. Er is geen bewijs dat slechte ervaringen in de jeugd later wel tot problemen moeten leiden, aldus Martin Seligman, een bekend en gerespecteerd psycholoog in Amerika.

Kinderen die op zeer jonge leeftijd emotioneel verwaarloosd werden, bleken eenmaal volwassen geen blijvende schade te hebben overgehouden, zo ontdekte Michael Rutter in Engeland. Verwaarlozing, scheiding of dood van een ouder zijn niet gebeurtenissen die slechts met behulp van een psycholoog een plek kunnen krijgen. Wel wordt gesteld dat wanneer mishandeling of verwaarlozing chronisch zijn er wel degelijk blijvende schade kan optreden. Maar de teneur is: kinderen zijn kwetsbaar, maar bovenal veerkrachtig.

Passen volwassen mensen zich ook gemakkelijk aan? Regelmatig wordt de veerkracht van mensen op de proef gesteld. Een reorganisatie op het werk, ontslag, ziekte, handicaps en relatiestress komen veelvuldig voor. Maar ook gebeurtenissen die bij een normale ontwikkeling horen kunnen druk op ons leggen. Denk daarbij aan de geboorte van een kind, een nieuwe baan of een verhuizing. Hoe gaan mensen hier mee om? Veerkracht of slagkracht