Psychoeducatie

Binnen de psychiatrie, de somatische zorg en andere vormen van hulpverlening werd het verstrekken van informatie dan ook steeds meer gangbaar. In behandelplannen wordt vaak gesproken van psycho-educatie, wat inhoudt het geven van voorlichting over de diagnose, het verwachte verloop van een klacht, werking en bijwerking van medicijnen of een andere behandeling, etc.

Vaak wordt psycho-educatie breder opgevat. Te denken valt aan het begeleiden van mensen in het omgaan met stress en daaruit voortvloeiende klachten. Maar ook het helpen gevoelens een plek te geven bij verlies van mogelijkheden en het ervaren van eigen veerkracht om verder te gaan.

Nu is het geven van voorlichting nog niet zo eenvoudig. Uit een onderzoek naar het effect van de hoeveelheid informatie voorafgaand aan een endoscopie bleek dat niet iedereen op dezelfde wijze hiervan profiteerde. Bij sobere informatie daalde bij vermijdend ingestelde mensen wel hun angstniveau, bij meer uitgebreide voorlichting steeg juist de spanning. Bij mensen die gericht waren op aanpakken van de problemen lag dit omgekeerd. Hoe meer informatie, hoe lager de spanning. Het geven van voorlichting zal dus gedoseerd moeten zijn en afgestemd op degene die voorlichting krijgt. Partners