Nachtmerries

Dromen en ons bewuste leven lijken even ver verwijderd van elkaar als het oosten van het westen. Maar soms komen ze samen. Dat gebeurt wanneer je tijdens de droom je realiseert dat je droomt, overigens zonder wakker te worden. Dat heet een lucide droom. De laatste 25 jaar wordt hier onderzoek naar gedaan, het meest recent in Nederland door Victor Spoormaker, die een tijdlang onderzoek deed in Amerika aan de Stanford University bij Stephen LaBerge, die begin jaren tachtig de eerste experimenten deed op dit terrein.

Wat heeft dit alles nu te maken met nachtmerries, lispelt het heksje boosaardig. Hoewel ik nog niet slaap, lijkt de nachtelijke bezoekster al wakker te zijn, en kan door het ontbreken van pantoffels bij mij in huis ongehinderd haar gang gaan. Het antwoord is eenvoudig. Lucide dromen kunnen helpen bij de behandeling van nachtmerries.

Behandelingen tot nu toe bestonden uit ontspanningsoefeningen, exposure of het herschrijven van de nachtmerrie. De ontspanningsoefeningen verminderen stress, en verkleinen daarmee de kans dat een nachtmerrie start. Exposure wil zeggen dat iemand zich ook overdag de enge nachtelijke beelden voor ogen haalt, waarbij de hiermee gepaard gaande angst geleidelijk minder moet worden. En bij het herschrijven oefent iemand overdag met een andere afloop van de angstdroom, om dit vervolgens ’s nachts te kunnen toepassen. Over dromen, het nachtheksje en pantoffels