Metaforen

Vanouds wordt in psychotherapie gebruik gemaakt van metaforen. Dat geldt zeker voor de analytische en op inzicht gerichte therapieën. Maar ook in cognitieve of oplossingsgerichte therapieën heeft de metafoor een plek: in april wordt op een conferentie van de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve Therapie een workshop gewijd aan het werken met metaforen. Bij therapieën die zich richten op relaties, partners, gezinnen is de metafoor zelfs in de naam terecht gekomen en spreekt men van systeemtherapie.

Je kan een onderscheid maken tussen cliëntmetaforen en therapeutmetaforen. Cliënten drukken zichzelf regelmatig uit in metaforen. ‘ik zit op slot’ is een voorbeeld van zo’n metafoor. Dat kan zoiets betekenen als ‘ik kan me niet uiten’, en zo zal de uitdrukking dan ook vaak opgepakt worden. Maar je kan deze metafoor ook samen verder uitpakken en preciezer gaan bekijken. Dat kan door andere aspecten van een slot erbij te betrekken.

Een slot heeft vaak een sleutel. Soms zijn er meerdere en moet je kijken welke past. Is de sleutel verloren of weggegooid? Misschien was er een tijd dat de deur gesloten moest worden. Door zo de metafoor van het slot uit te werken kan het probleem verder worden verkend. Een metafoor is als een cadeau