Melatonine

Melatonine is een stofje in het lichaam, een hormoon. Het helpt onder andere om beter in te slapen. De laatste jaren is deze lichaamseigen ‘slaapmedicatie’ steeds meer bekend geraakt bij het grote publiek en zijn capsules met melatonine overal te koop. Melatonine wordt afgescheiden door de epifyse of pijnappelklier, een klein orgaan onder de grote hersenen.

Melatonine wordt niet continue door de hypofyse gemaakt en afgescheiden, maar de productie hiervan staat onder invloed van licht wat op het netvlies valt. Wanneer het ’s avonds begint te schemeren, wordt er meer melatonine afgescheiden, wat slaperig maakt en de nachtrust op gang helpt. Een natuurlijke inslaper, kun je zeggen.

Dat verklaart ook dat als iemand tot ’s avonds laat tv kijkt of achter de computer zit, en dus veel schermlicht krijgt, de productie van melatonine minder goed op gang komt. Met als gevolg dat je mogelijk wat minder snel inslaapt. Licht heeft dus invloed op de aanmaak van melatonine.

In het voorjaar worden de dagen langer en leven mensen weer meer bij daglicht. En als dan ineens de zon volop gaat schijnen, en mensen meer naar buiten gaan, dan is er een forse afname van de melatonine productie. Met als gevolg dat de suffigheid van de winter van mensen afvalt, ze veel energie voelen en actief worden. Dat is mooi meegenomen, want zo kan het beetje wintervet er weer af. Lentekriebels

Om overdag goed te functioneren hebben mensen tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Om ’s nachts goed te kunnen slapen is het nodig om overdag lang genoeg wakker en actief te zijn, waardoor slaapschuld wordt opgebouwd en de behoefte aan slaap groter wordt.

En laten we ons geen zand in de ogen strooien door Klaas Vaak: het is de biologische klok die de pijnappelklier aanstuurt, die op zijn beurt zorg draagt voor de afgifte van het hormoon melatonine. En daar kan je lekker op slapen. Zomertijd en de biologische klok