Lentekriebels

LLentekriebels, ze zijn er weer. Een beetje zon in het voorjaar na een donkere winterperiode en de lentekriebels laten zich voelen. Warm en licht in het hoofd. Heerlijk, het wordt weer voorjaar. In het engels wordt gesproken over ‘spring fever’, voorjaarskoorts. Dat klinkt bijna als een ziekte of kwaal, net als winterdepressie.

Eigenlijk is die benaming zo gek nog niet, want lentekriebels volgen op de wat gedaalde stemming in de winter. Lentekriebels of voorjaarskoorts ontstaan namelijk als gevolg van het feit dat er nu minder melatonine wordt aangemaakt. Dat zegt Michael Smolensky. In 2001 verscheen van hem een boek over de biologische klok die welbevinden en gezondheid regelt.

Melatonine wordt niet continue door de hypofyse gemaakt en afgescheiden, maar de productie hiervan staat onder invloed van licht wat op het netvlies valt. Wanneer het ’s avonds begint te schemeren, wordt er meer melatonine afgescheiden, wat slaperig maakt en de nachtrust op gang helpt. Een natuurlijke inslaper, kun je zeggen.

Dat verklaart ook dat als iemand tot ’s avonds laat tv kijkt of achter de computer zit, en dus veel schermlicht krijgt, de productie van melatonine minder goed op gang komt. Met als gevolg dat je mogelijk wat minder snel inslaapt. Licht heeft dus invloed op de aanmaak van melatonine.

In het voorjaar worden de dagen langer en leven mensen weer meer bij daglicht. En als dan ineens de zon volop gaat schijnen, en mensen meer naar buiten gaan, dan is er een forse afname van de melatonine productie. Met als gevolg dat de suffigheid van de winter van mensen afvalt, ze veel energie voelen en actief worden. Dat is mooi meegenomen, want zo kan het beetje wintervet er weer af. Lentekriebels