Koffie

Koffie houdt ons alert, verhoogt de concentratie en verbetert het korte termijn geheugen. De werking treedt binnen een half uur op, en duurt ongeveer drie tot vier uur. Vanwege deze werking werd in tal van onderzoeken gekeken naar het effect van koffie bij adhd. Koffie bleek effectief in verbetering van aandachten concentratie, zij het iets minder effectief dan medicatie.

Maar ook koffie heeft bijwerkingen. Kemper noemt ongeveer dezelfde klachten als Van Son jaren geleden deed en daarnaast nog slapeloosheid, irritaties, hartkloppingen en uitdroging. Kathi Kemper concludeert dan aan het slot van de paragraaf ‘What about coffee’ dat het beste advies voor een gezond psychisch functioneren is om niet meer dan drie koppen koffie op een dag te drinken. Of in het geheel niet.

Terug naar de uitspraak van Van Son. Boeiend was niet alleen zijn opmerking over de relatie voeding en stemming. Prikkelend was ook zijn stellingname dat hij niet iemand in behandeling wilde nemen die teveel koffie dronk. Minder koffie drinken blijkt vaak een forse opgave voor mensen. Behandeling? Prima. Pillen? Oké. Maar zelf je voedingsgewoonten veranderen, stoppen met koffie, thee, alcohol? Of op zijn minst minderen?

In eerder genoemde boek van Servan-Schreiber ‘Uw brein als medicijn’ staat een hoofdstuk met de titel: ‘Prozac of Adidas’. Verwijzend naar onderzoek stelt deze psychiater dat drie keer per week een half uur bewegen minstens zoveel effect heeft op depressieve gevoelens als het slikken van pillen. Ook dat is, net als minderen met koffie, vaak een forse opgave. Depressiviteit en een bakkie troost