Karakter

De term karakter staat voor het geheel aan eigenschappen van iemand dat kenmerkend voor hem is. Binnen de psychologie wordt in het vak persoonlijkheidsleer hier aandacht aan besteed. Het gaat bij karakter of persoonlijkheid om datgene wat iemand maakt tot de persoon die hij is. Voor sommigen ligt het dan ook vast dat iemands karakter onveranderlijk is. ’Dat is echt iets voor haar’ is een uitspraak die verraadt dat mensen in staat zijn de ander naar zijn karakter te kennen. En dat karakter gaat vaak een leven lang mee, zodat mensen die elkaar na jaren weer ontmoeten kunnen zeggen ‘jij bent ook niks veranderd’.

Liggen karakter en persoonlijkheid vast voor het leven? In het huidige onderzoek wordt de aandacht vooral gericht op de genetische bepaaldheid van de persoonlijkheid. Je bent wat je bent en daar moet je het mee doen. Dat is ook de ervaring van de meeste mensen, dat hun persoonlijkheid niet wezenlijk verandert bij het ouder worden. Ze voelen zich nog dezelfde persoon als vroeger. Niet wezenlijk veranderd, maar betekent dat geen enkele verandering?

Iemand met een perfectionistisch karakter, die altijd alles goed wil doen, vaak dingen niet afkrijgt of er niet aan durft beginnen, kan in de loop van het leven leren en ervaren dat het soms ook wel een graadje minder kan. Of iemand die altijd het hoogste woord heeft, op het werk, op een verjaardagsvisite of thuis, kan ontdekken dat bij een iets gematigder manier van contact maken hij zichzelf ook rustiger kan voelen. Mensen veranderen.

Maar het spiegelbeeld van zichzelf worden ligt niet voor de hand. De kletskous van Theophrastus

Enkele van de 13 zinnen die Forer gebruikt had als persoonsbeschrijving zijn:

Herkent u zich in deze zinnen? Forer publiceerde zijn artikel in 1949. Het onderzoek werd regelmatig herhaald, en de uitkomst was steeds dezelfde. Mensen hebben de neiging om algemene persoonsuitspraken te zien als uniek en precies bij henzelf passend. Het gelijk van de circusdirecteur