Empowerment

Op allerlei terreinen wordt de laatste jaren gesproken over empowerment. Dit begrip komt voor in beleidsstukken van de overheid, in managementcursussen en binnen het zorgbeleid. Een vertaling van de term is (nog) niet voorhanden. Bij empowerment gaat het om aansluiten bij de kennis en kracht van mensen. Het idee is dat de zelfcontrole van mensen de ruimte moet krijgen. Een collega-instelling van GGZ-Friesland omschreef empowerment met ´het weer krijgen van regie over eigen lijf en leden, wat alleen mogelijk is als hulpverleners en begeleiders een bondgenootschap of co-partnership met hun cliënten aangaan´. De hulpverlener als partner.

Raakt de deskundige dokter of hulpverlener nu helemaal uit beeld? De praktijk leert wel anders. Maar deze nieuwe ontwikkeling legt wel een interessant accent. Klachten en ziekten worden ervaren als een verlies van regie of controle over het eigen functioneren. Het is van belang dat mensen zelf kunnen blijven sturen, juist wanneer dit sturend vermogen bedreigd wordt door ziekte. Dat kan door de ander als partner te betrekken bij het oplossen van het probleem. Partners

het boek gaat over bemoeizorg. Is dit boek nu een voorbeeld dat empowerment niet bij iedereen toepasbaar is? Absoluut niet! Ook in bemoeizorg bij iemand met een psychotische stoornis die op straat leeft is er oog voor de ander, en voor het sterker maken van die ander. In het boek ben ik de term ‘empowerment’ niet tegengekomen, de auteurs gebruiken graag heldere en no-nonse taal. Maar in alles blijkt in dit boek het respect voor de ander - ook als die ernstig ziek is -, voor zijn mogelijkheden en keuzes. Empowerment is een rode draad in dit boek.

Empowerment is juist bij mensen met een psychotische stoornis van belang. Dat stelt het Trimbos instituut, het landelijke kenniscentrum voor de GGZ. Zij ondersteunen HEE-groepen, wat staat voor Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid. In HEE-groepen verkennen cliënten met ernstig en langdurig psychisch lijden hun eigen kracht en mogelijkheden.

Herstel is leren zien waar je eigen kwetsbaarheden en talenten liggen zodat je met gebruikmaking daarvan weer baas wordt over je eigen leven. Empowerment is het ontdekken en aanboren van je eigen kracht. Ervaringsdeskundigheid is de toepassing van de kennis die mensen met psychische beperkingen op grond van hun ervaringen opbouwen. Blauw bijbeltje voor bemoeizorg