9 januari 2007

Nieuwjaarsdagen vallen zelden op 1 januari

De kerstdagen en oud en nieuw zijn weer achter de rug, januari is aangebroken en andere maanden liggen in het verschiet. Met aan het einde van dit jaar opnieuw kerstdagen en de jaarwisseling, zij het op andere weekdagen. Dit jaar vielen de kerstdagen en nieuwjaarsdag direct na het weekend, het jaar daarvoor vielen ze ongunstiger, namelijk in het weekend. Dat scheelde zo een paar vrije dagen. Maar hoe dan ook, nieuwjaarsdag is altijd op 1 januari, dat is zeker.

Traditioneel horen bij de nieuwjaarsdag de beste wensen en goede voornemens. Beste wensen, goede voornemens, beter kan niet. Anderen wensen jou het beste, zelf heb je mooie voornemens, dat moet goed komen. Nu iedereen vol frisse moed is kan er een nieuw jaar beginnen. Terecht dat bij de opening van een kalenderjaar de kanonsschoten knallen en de champagne schuimt, iedereen wil immers het beste. Het is feest en dat vieren we, met zijn allen.

De energie die explosief op de jaarwisseling vrijkwam, zal geleidelijk wegebben, en pas tegen het einde van dit jaar ontstaat de behoefte aan een nieuw oud en nieuw. Geleidelijk wegebben? Bij velen staat januari juist bekend als een saaie maand, helemaal niet als de maand van mensen die gezamenlijk een nieuw begin hebben gevierd. Januari lijkt de maand te zijn waarin niets gebeurt, 31 dagen lang niet. Na de nacht van oud en nieuw werd het weer een morgen als vanouds. The party is over.

Voornemens koppelen aan speciale data, dat werkt niet. Het is een vorm van voorwaardelijk denken, van afhankelijkheid, waardoor de kans op slagen drastisch minder wordt. Immers, het kruit van oud en nieuw vervliegt in rook en daarmee verwaait ook het voornemen. De lucht is weer bewolkt en saai en het valt bar tegen om te doen wat in de roes was bedacht. Het is op de eerste ochtend van het nieuwe jaar als voorheen: een kater, rommel rond en in het huis en geen tijd om op te ruimen, vanavond na het werk misschien.

Veranderingen in het leven van een mens lijken zich weinig aan te trekken van het gefluit en gedonder rond oud en nieuw. Natuurlijk, het zou kunnen. Maar meer dan toevallig zou het niet zijn. Want vuurpijlen betoveren, maar veranderen ons niet. Een nieuw jaartal op de kalender verandert de wereld noch de mensen. Jazeker, er zijn gebeurtenissen die het leven zo veranderen dat de datum in het geheugen gegrift wordt. Maar ga eens na, zit daar 1 januari bij? Echte nieuwjaarsdagen vallen zelden op 1 januari.

Elke datum is geschikt als begin van een nieuwe periode. Soms ongewild, wanneer mensen worden getroffen door een ramp. Dat kan 1 januari zijn, zoals voor slachtoffers van vuurwerk of van de cafébrand in Volendam geldt. Maar veel vaker zijn het naamloze dagen, bekend slechts aan hen die wilden dat ze die datum nooit hadden leren kennen, omdat sinds die dag hun leven altijd januari is gebleven, stil en oneindig lang.

Ook goede voornemens hoeven zich niet te beperken tot die ene, eerste dag. Er zijn talloze dagen, waarop mensen nieuwe wegen in slaan en beginnen aan dat waar ze al tijden naar verlangden. De datum die zo’n nieuw begin markeert, wordt snel vergeten, het dagelijks genieten van wat de verandering bracht, kan het uitstekend zonder bekende startdatum stellen. Ook deze nieuwjaarsdagen vallen zelden op 1 januari. Ze hebben geen naam of datum, het zijn gewone eerste dagen geworden.

Misschien is het wel goed zo. Narigheid of mooie veranderingen laten zich niet beperken tot één nacht en de wisseling van jaren die daarin plaats vindt. Dan wordt slechts symbolisch al het kruit verschoten. Gebeurtenissen die er toe doen hebben een heel jaar tot hun beschikking om te ontploffen of te schitteren. Bij het begin van dit nieuwe jaar lieten knal- en siervuurwerk als het ware mooi zien en horen wat ons het komende jaar te wachten staat, waarin schrik en genieten elkaar af zullen wisselen.

En dan komt aan het einde van dit jaar de wisseling waarin 2007 oud zal heten en 2008 nieuw. Dat is zeker. Maar het is net zo zeker dat gebeurtenissen die het leven werkelijk veranderen en van oud nieuw maken of van nieuw oud daar niet op wachten. En goede voornemens kunnen op alle dagen van het komende jaar worden gemaakt, al dan niet ondersteund door de beste wensen van anderen. Want nieuwjaarsdagen vallen zelden op 1 januari. Ik wens u een gezond 2007!