dinsdag 21 oktober 2003

Deze tekst kan uw gezondheid beïnvloeden

Nadat de auto is uitgepakt, de weekendboodschappen zijn gehaald en de eerste was in de machine zit, is er tijd voor de post. Niet veel deze keer, wel een berg kranten, en dat na slechts een week te zijn weggeweest. Het is indrukwekkend hoeveel nieuws er in een week wordt vergaard en opgeschreven om te worden  weggegooid. Het feit dat ik in Groningen ben opgegroeid zal de reden zijn dat ik iets waarvoor ik betaald heb niet ongebruikt kan wegdoen. Dus ga ik de stapel nieuwe kranten met oud nieuws eerst zelf oud maken en ik zet me dan ook aan het lezen, nu ja, vluchtig doorbladeren.

Als laatste kwam de zaterdageditie. Daarin stond dat de Fries (niet noodzakelijk De Vries) evenveel drinkt als de gemiddelde Nederlander. Hij eet iets minder gezond, rookt evenveel en beweegt wat meer. De Fries wordt daar niet ouder van, wel begint het kwakkelen met de gezondheid een paar jaar later. Geldt dat ook voor mij?

Ik woon ruim een decennium in Friesland, drink evenveel als de gemiddelde Nederlander en Fries, en rook al jaren niet meer. Nieuws over gezondheid, ik doe er graag mijn voordeel mee. Waar anderen de prijzenoorlog van de supermarkten (of zijn het supermachten) nauwgezet volgen, concentreer ik me graag op het gezondheidsfront.

Terwijl ik hierover mijmer leest mijn vrouw een bericht over koffie voor. Onderzoek had uitgewezen dat koffie een gunstige invloed zou hebben op het minder voorkomen van darmkanker, en ook nog eens goed was voor de mannelijke vruchtbaarheid. Terwijl mijn thee koud wordt denk ik hierover na. Deze tekst behoort tot die prettige stroom teksten over gezondheid. Ze zijn duidelijk, de adviezen zijn goed op te volgen, je kan er vandaag mee beginnen.

En wie wil er nu niet gezond oud worden? Ook als niet-Fries doe ik graag mee in de levenswedstrijd. Vette vis helpt, eet meer groente, twee glazen rode wijn zijn ergens goed voor en ook pure chocolade is goed voor de gezondheid. Bij elkaar wordt dat een prima diner, met koffie en een chocolaatje na. Voor mij zal het tobben met de gezondheid nog later beginnen dan voor mijn Friese buren. En de vruchtbaarheid was al goed.

Wat is het aardige van onderzoek? Onderzoek brengt de wereld terug tot overzichtelijke eenheden, duidelijke relaties, heldere conclusies. Al zijn er ook conclusies die het karakter hebben van: ‘ja, dat wist ik al wel’. Maar toch, het is onderzocht, we weten het nu zeker. Ons geheugen is niet feilloos en vaak selectief, wat mooi meegenomen is, want daardoor heb ik die gezondheidsadviezen kunnen onthouden die mijn Bourgondische levensstijl geen strobreed in de weg leggen. Je hoeft niet alles te lezen wat je gelooft, schreef Loesje, maar ik lees graag wat ik geloof.

Gezondheidsonderzoek. Het houdt de onderzoeker van de straat, wat in een tijd van toenemende werkloosheid geen overbodige luxe is. In Duitsland is net de discussie op gang gekomen of een werkloze hoogleraar ook verplicht kan worden hamburgerbakker te worden. De minister die de werkloosheid wil terugdringen vindt van wel, de hoogleraren die hun eigen werkloosheid ook graag nog even uitstellen vinden ongetwijfeld dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar de haalbaarheid en het effect van dergelijk maatregelen.

Onderzoek, hoe eenduidig zijn de resultaten? Een voorbeeld. Vet was jaren negatief in het nieuws, sinds het Atkins-dieet (wel vet, geen koolhydraten) lijkt er sprake van een comeback en verliest vet zijn negatief imago.

Moet de conclusie zijn dat alles relatief is, krijgt nu onderzoek (om het jeugdig en eigentijds te formuleren) een vet negatief imago? Onderzoek heeft veel goeds gebracht, ook in de geestelijke gezondheidszorg. Binnen de GGZ-Friesland is een onderzoekscommissie actief, waarvan ik lid ben en die het doen van onderzoek stimuleert. Zelf blijf ik de informatie met betrekking tot gezondheid nauwlettend consumeren, en met gezond verstand.

Berichten in de media over nieuwe onderzoeksresultaten en bijbehorende adviezen neem ik soms met een korreltje zout. Maar daar wordt mijn eerder genoemde dieet alleen maar smakelijker van. Zo, nu eerst koffie, krantje erbij, voor mijn psychische gezondheid is dit geweldig.